A tým 21. 6. 2024

DIVIZNÍ OHLÉDNUTÍ I: Slovan si loni napravil reputaci, příjemně překvapila Polná

Sportovní redakce Deníku přináší necelý týden po skončení fotbalového ročníku 2023/2024 krátké ohlédnutí za uplynulou sezonou moravskoslezské divize D z pohledu jedenáctky klubů z Vysočiny. Kdo potěšil, překvapil, ale i zklamal.

SFK VRCHOVINA NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Výborný podzim, mírně rozpačité jaro. Taková byla sezona z pohledu fotbalistů novoměstské Vrchoviny po loňském sestupu ze třetí ligy. Až na malé výjimky totožný kádr byl v první polovině jediným, kdo dokázal konkurovat dvojici Zbrojovka Brno B, Lanžhot. Na jaře to však bylo mnohem horší, i vinou řady zraněných střídali svěřenci kouče Lukáše Michala lepší okamžiky s těmi horšími. Co ale bylo zřejmě to nejhorší, co se mohlo stát, řada domácích nezdarů se podepsala pod rapidní pokles návštěvnosti na možná nejfotbalovějším stánku v kraji.

FC SLOVAN HAVLÍČKŮV BROD
Pouze samé superlativy mohou padat při hodnocení sezony v kabině havlíčkobrodského Slovanu. Po loňských záchranářských lapáliích dal nový trenérský štáb pod vedením trenéra Martina Slavíka kabinu dohromady. Hodně pomohl příchod útočníka Matulky, největší devizou ovšem byla skálopevná defenziva, druhá nejlepší v soutěži. A do další sezony může být ještě lépe, do Brodu se totiž ze Ždírce přesouvá kanonýr Matěj Vopršal…

FC PBS VELKÁ BÍTEŠ
Vydařená sezona. Podzim byl v podání fotbalistů Velké Bíteše, ještě pod trenérským vedením Marka Zúbka poměrně slušný. A jaro, už pod dohledem nového kouče Miroslava Steinhausera, dokonce ještě lepší. Hlavně směrem dopředu se tenhle tým nebojí hrát, umí dávat góly, za což byl po zásluze odměněný. Celek z pomezí Vysočiny a jižní Moravy opět potvrdil, že patří k tomu lepšímu, co současná divize nabízí.

TATRAN ŽDÍREC NAD DOUBRAVOU
Určitě spokojenost budou hlásit také ve Ždírci. Po podprůměrném podzimu, kdy na trenérském můstku po dvou a půl letech skončil Michal Votava, se mužstva v zimě ujal zkušený Petr Nedvěd. A před začátkem jara hovořil jen a jen o záchraně. Jenže kvalitní posílení na poslední chvíli, plus návrat zázračně uzdraveného Matěje Vopršala udělaly své. Elitní divizní snajpr sázel gól za gólem, takže bylo brzy jasné, že nějaké záchranářské starosti nebudou na místě. Je otázkou, co odchod takového střelce s mužstvem před novou sezonou udělá.

A.F.C. HUMPOLEC
Pokud by se měla sezona hodnotit jako ve škole, dostal by Humpolec pěknou dvojku. Letní posílení kádru se povedlo, od úvodních kol se svěřenci lodivoda Romana Veselého pohybovali v klidném středu tabulky. Mírná krize na tým dopadla zkraje jarní části, ale tu dokázali v Humpolci rychle překonat. Osmé místo je solidním počinem.

SLAVOJ POLNÁ
Příjemné překvapení. Když se po pouhém roce, navíc až z druhého místa krajského přeboru, s obrovskou ztrátou za suverénním Pelhřimovem, fotbalisté Slavoje loni v létě do divize vraceli, leckdo jim příliš nevěřil. Jenže v jejich podání se jen potvrdilo, jak důležité bývají, hlavně pro psychiku, starty do sezony. Zkraje podzimu i jara totiž Polná doslova excelovala, trefou do černého pak byly příchod nigerijského špílmachra Labarana a zimní přestup ostrostřelce Žily. Druhá sezona po postupu ovšem bývá těžší, celek z Jihlavska už přitom začal oslabovat…


FC ŽĎAS ŽĎÁR NAD SÁZAVOU
Zklamání. Po loňském druhém místu a stíhačce suverénního Startu Brno se od fotbalistů FC Žďas čekalo víc. Za celou sezonu měl celek, jehož v zimě nemohl nepoznamenat odchod kanonýra Šerého do Rakouska, jedinou světlou fázi. To byl závěr podzimu, kdy dlouhá série výher posunula ovečky kormidelníka Václava Pohanky až na páté místo podzimní tabulky. Jaro však bylo, mírně řečeno, rozpačité. Mírnou obhajobou může být fakt, že v závěru sezony pomáhala řada opor žďárské rezervě v úspěšném boji za záchranou v krajském přeboru. Na Bouchalkách nicméně mají hodně o čem přemýšlet…

TJ DÁLNICE SPEŘICE
Nic jiného než úspěch. Také ve druhé sezoně působení ve čtvrté lize se klubu ze stovkové vesničky na Pelhřimovsku podařilo soutěž udržet. Můžete mít Speřice rádi či neradi, ale jedno je jisté, ten klub prostě baví. Přitom na jaře to dlouho vypadalo, že letos už sestup skromný klub nemine. Jenže se, pokolikáté už, znovu prokázalo, že fotbal není jen o kvalitě, ale také o partě, vůli a srdcařích v klubu. A těch mají ve Speřicích dostatek. Zasloužený úspěch se proto dostavil.

FC VELKÉ MEZIŘÍČÍ
Daleko těžší sezona, než si ve městě pod nejvyšším dálničním mostem v republice kdokoliv před necelým rokem dokázal představit. Po sestupu ze třetí ligy a početném exodu řady opor vstoupil celek do divize hodně nepřipravený. Až závěr podzimu a tři výhry v řadě jej dostaly z nejhoršího, jinak to smrdělo kolosálním průšvihem. V zimě dorazil nový trenér Milan Volf, ale také velká spousta nových hráčů. Sehrávání však trvalo hodně dlouho, a tak Velmez dlouho neměl záchranu jistou. I díky zaváhání konkurentů sice měli jeho hráči klid už před závěrečnými dvěma koly, ale uplynulý ročník by měl sloužit jako velké varování.

FK MARATON PELHŘIMOV
Neúspěch. Návrat do divize po šesti letech nakonec skončil tím nejhorším možným způsobem. Co bylo fotbalistům Pelhřimova platné, že předváděli dobrý fotbal, na který se dalo dívat, když se po pouhém roce vrací zpět do krajského přeboru. Po zranění Mazáče mužstvu až příliš chyběl klasický „koncák“. Navíc mužstvo nezvládalo klíčové zápasy. Zpětně jím bylo rozhodně derby ve Speřicích pár kol před koncem, kde svěřenci kouče Richarda Zemana tak dlouho sahali po výhře, až z něj odešli s prázdnou. Pokud ale mančaft zůstane pohromadě, má všechny předpoklady k tomu, aby se do divize hned za rok vrátil.

FSC STARÁ ŘÍŠE
Velké rozpaky a v konečném součtu asi i zasloužený pád. Na podzim i na jaře fotbalisté Staré Říše pokaždé dobře začali, ale od první porážky to s nimi ihned začalo jít z kopce. Navíc mančaft postihlo to nejhorší, co se v této situaci může stát, kabina přestala táhnout za jeden provaz. To ostatně několikrát potvrdil také trenér Lukáš Staněk. V podstatě od poloviny jara bylo jasné, že celek z Jihlavska čtvrtou nejvyšší soutěž po jedenácti letech opustí. Co bude dál, je ve hvězdách. Pokud třeba hlavní mecenáš utáhne kohoutek s financemi, nedá se vyloučit ani návrat na pozice, kde se Stará Říše několik sezon po vzniku Kraje Vysočina pohybovala. Tedy nižší krajské soutěže.